De Brigade Soesterberg

Het nieuwe dorpshart voor Soesterberg krijgt een plein voor ontmoetingen en activiteiten. Het dorp is levendig, deze nieuwe functie zal dit nog meer versterken. Aan dit plein zullen nieuwe appartementen komen. Alynia heeft samen met Van Wijnen Projectontwikkeling Midden meegedaan in een selectieprocedure van woningcorporatie Portaal. Respect voor de traditionele gebouwen in de omgeving hebben geleid tot een terughoudend en statig ontwerp, aangevuld met speelse gevelelementen in materiaal en kleur.

Om zowel een fijne leefomgeving te creëren in de woningen als de openbare ruimten zijn de gangen doorgetrokken tot aan de zijgevels. Met deze ingreep kunnen er transparante delen worden toegevoegd aan de uiteinden van de gangen, waardoor er een prettige en natuurlijke lichtinval ontstaat. Het gebouw staat verankerd aan het plein en gebruikt het plein als een rode loper van de entree en de openbare ruimten.

Met de statige architectuur in de omgeving als inspiratie is gekozen voor een gelede gevel met veel repetitie, wat een samenhangend en alzijdig beerd creëert, zowel vanaf het plein als vanaf de straat. De gevels bestaan uit een plint, opgaand (rood) metselwerk en een ‘kroon’. De plint is bedacht als een voetstuk van donker metselwerk, verankerd in het plein. Bij de entree wordt de plint omhooggetrokken, waardoor de entree en het trappenhuis onderdeel worden van het plein. Boven de plint verrijst het opgaande metselwerk als een jas om het gebouw, wat zorgvuldig is vormgegeven met kruismotieven. De balkons zijn op een speelse wijze geplaatst in de gevel, hiermee de statige architectuur een beetje verzachtend.

Locatie
Soesterberg
Opdrachtgever
Van Wijnen Projectontwikkeling Midden bv
Programma
31 huurappartementen